ДУХОВНАТА ЗАВИСИМОСТ-ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕАЛНОСТ

ДУХОВНАТА ЗАВИСИМОСТ-ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕАЛНОСТ

ПРЕЗВИТ. Бисер Газдов
Терористичните актове над световния търговски център, които белязаха нашия век и последвалите събития възбудиха отново дискусията за култовете и духовната зависимост, които те упражняват започнала през 50-те години на миналия век в западното общество. През различните години общестненното внимание беше привлечено от редица ужасяващи прояви накултовете. Между тях са : Масовите самоубийства в Гвиана през 1978г. на над 900 членове от култа “ Храм на народа”; през 93г- 80 члена на “ Давидова клонка”; 94г.- в Швейцария 48 души членове на “ Ордена на слънцето”. През 1995г дванадесет души намриха смърта си в Токийското метро в следствие на натравяне от зарин предизвикано от членове на култа “ Върховна истина на Аум”. В същото време световната общественост бе потресена от масовото самоубийство на над 470 членове на култа “ Движение за възстановяване на 10-те божии заповеди”. Тези факти и това, че повечето от подобните организации са свързани със наркотици, експлоатиране на детския труд и промиване на мозъци възбуди световна обществевва дискусия  за ДУХОВНАТА ЗАВИСИМОСТ-ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И РЕАЛНОСТ.
Накои от общественно ангажираните структури се опитаха да дадат определение за култовете и решение на проблемите, които създават. Според психолози те са  групи, които променят светогледа и разбиранията на отделната личност. Според социолозите обаче, това са групи от хора несъвместими с приетите общественни норми на поведение. Макар и да има известна доза истина в тези твърдения,те са непълни и недостатъчни. В нашето съвремие, когато изборът на всеки човек е начин на оцеляване, това да избереш своята духовна принадлежност е от изключително важно значение. Но когато съвременият българин не познава християнските ценности и приоритети, когато е бил съзнателно откъсван от вярата си, не само че не би могъл да направи правилният избор, но не би могъл и да предпази своите близки от духовните опасности и зависимости. Погрешно е обаче да се твърди, че всяка група извън традиционното за страната християнско изповедание е култ. Необходимо е да се подчертае, че повечето църкви на християнска протестантска основа отдавна са част от голямото християнско семейство. Подобни твърдения създават опасност от конфликти на верова основа, които са крайно опасни и нежелателни и на които отдавна сме свидетели. Следователно ако се демонстрира отрицание при избора на духовна принадлежност от страна на нашите близки по- скоро бихме могли да увеличим пропаста  помежду си или да прекратим всякакви отношения. В повечето случаи обект на духовни зависимости са хора от сегригирани обшественни групи като: хора с физически дефицит; деца лишени от родителска грижа; хора изтърпели наказание поради криминално минало, а причините могат да са сегригиране поради икономически, етнически или социални признаци. В предвид това работата с хора в духовна зависимост е строго индивидуална, включваща  и работа с техните близки, приятели.- Хора заинтересовани от стабилизирането на духовноти им състояние. В този ред на мисли, отчитайки, че не всяка християнска организация е култ, ЦОХВАЦ- гр. Летница създаде програма за индивидуална и групова работа базирана върху основите на класическото християнство в духа на икуменическите приоритети и съвета на ап. Павел  да сме предимно “ Христови” за да не се обезсмисли христовия кръст от значенито си. Ако проблема Ви се вижда напълно познат; Ваш близък или роднина е в духовна зависимост опишете накратко историята си, поставете самоадресиран плик със собственият си адрес и ни го изпретете в плик на посочените координати или ни потърсете на посоченият телефон от понеделник до събота след 18.00ч.
5570 гр. Летница
обл. Ловешка
ул. Бузлуджа № 8
ЦОХВАЦ
Презвит. Бисер Газдов
GSM: 0896819505

П.П. Уважаеми приятели искренно се надяваме да ни съдействате това писмо да достигне до повечето нуждаещи се в страната и да ни съдействате за прокламирането на християнските ценности и приоритети в контекста на Христовите послания и икуменически приоритети.




{START_COUNTER}