Интервю с Мартин Димитров

1

Въпрос: Представете се накратко.

Отговор: Казвам се Мартин Димитров. Завършил съм международни икономически отношения. От две години съм женен. Обичам да играя футбол, но тази седмица докато участвах в благотворителен мач стана ясно, че без практика бързо се губи форма. Вижте моята лична страница www.martindimitrov.com


Въпрос: Вие сте млад човек, защо и как решихте да се занимавате с политика и от колко време сте в тази сфера?

Отговор: Доста години работих в Института за пазарна икономика. Участвах в доста икономически анализи, които обикновено завършваха с препоръки към правителството. Постепенно се убедих, че човек, ако иска до прокара идеите си трябва да бъде в политиката и парламента. Например вложих и влагам големи усилия за намаляване на данъците в България. Още през 2005 г. предложих 10% корпоративен данък. Първоначално всички бяха против, но виждате, че две години по-късно тази битка беше спечелена. Подобно е положението и с професионалната армия. Заедно с колегите водихме тежка битка, благодарение на която от 2008 г. армията ще бъде само професионална, никой няма да вкарва насила младежите в казармата. Работата в армията става професия, като всяка друга, което гарантира и качество и доброволност. Аз вярвам в свободната воля.


Въпрос: Какво е за Вас вярата в Бог и как тя се отразява във Вашия личен и обществен план?

Отговор: За да върви България напред трябва да се развива християнството. То е носител на морала и ценностите, без които понятия, като добро и лошо нямат правилното съдържание. Благодарение на вярата човек успява да преодолее много изпитания.

Въпрос: Кога и как се свързахте с църква Блага вест - София и с п-р Людмил Ятански, чиято подкрепа имате според публикации в Интернет?

Отговор: Благодарение на съпругата ми. Нейното семейство посещава тази църква от много години. За първи път я посетих през 1998 г. Голяма заслуга има и Людмил Ятански, който полага огромни усилия за развитие на християнството в България. Това е човек, посветил живота си на кауза, за която е готов да дава най-доброто от себе си.


Въпрос: В България преобладаващото мнение е, че политиката е мръсно нещо. Трябва ли християни да се занимават с политика?

Отговор: Политиката е такава, каквато я правят политиците. Много неправилно е заради това, че в политиката има корумпирани хора да се говори, че всички политици са такива. Християните не трябва да стоят извън политиката, а напротив – активно да участват. Искаме да живеем по-добре в България, добре, тогава да вземем мерки за реформи, никой няма да направи това вместо нас.

Въпрос: Мислите ли,че наистина гласът на българските евродепутати ще се чува в ЕС?

Отговор: В Европейския парламент се чува гласът на тези, които могат аргументирано да защитават позиции. Там няма фиксирано мнозинство. За всеки отделен случай трябва да убедиш колегите за подкрепа. Това дава много възможности за дебати и предложения. В Европейския парламент например, трябва да се вземат мерки за подобряване достъпа на български стоки до пазарите на ЕС. Това ще помогне за повече инвестиции и работни места, което ще увеличи заплащането в България.


Въпрос: Според вас трябва ли Турция да стане член на ЕС?

Отговор: Има прекалено много популизъм по темата. Чрез Европейския съюз на Турция трябва да се наложат стандарти и критерии, които да гарантират стабилност. ЕС трябва много стриктно да следи демократизацията на Турция, което ще бъде много дълъг и сложен процес.


Въпрос: Как намирате условията в България за правене на бизнес? Какво е най-належащо да се промени за подпомагане на стартиращи бизнеси?

Отговор: Условията за бизнес в България са все още не особено благоприятни. Крайно време е да се намали бюрокрацията. Няма разумна причина един и същи документ да се подава по четири или пет пъти. Много важно е административните услуги да могат да се получават по електронен път чрез Интернет. Така ще намалеят опашките и ще се подобри ефективността. Данъците в България продължават да бъдат твърде високи. Тази година ще се боря за 10% данък върху личните доходи и за намаляване на осигуровките.


Въпрос: Кой Ви е любимият пасаж от Библията?

Отговор:  Послание към Римляните, гл. 8, стих 28:

"Но знаем, че всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бога, които са призовани според Неговото намерение."


Въпрос: Има ли бъдеще за младите хора в България и какво бихте посъветвали тези, които напускат страната поради липса на перспектива?

Отговор: Младите не могат да бъдат задържани в България на сила. Трябва да се създадат условия за по-добър живот, така че младите хора да имат стимул да останат. По тази причина на България е необходим икономически просперитет. Това ще върне и част от вече напусналите страната.

Въпрос: Какво е посланието Ви към християните в България?

Отговор: Бъдете активни, ние трябва да променим България.

Въпрос: Какво ще препоръчате на християнския портал
www.hristianstvo.start.bg?

Отговор: Много се радвам за този портал, пожелавам успехи.

_________________________________________________________________________________________--

www.hristianstvo.start.bg 

{START_COUNTER}